|
Axes - camera position/camera target - zmiana położenia axes
|
|
Forum MATLAB Strona Główna->
Przetwarzanie obrazów, grafika
|
|
|
| |
AUTOR:
mikolaj89
|
Mam następujący problem z wykresami:
Mam wykres trajektorii w przestrzeni trójwymiarowej.
Program ma mieć możliwość ustawienia "pozycji patrzenia" chcę wykonać rzut trajektorii na płasczyznę prostopadłą do podanego wektora. Chciałbym jednak, żeby przed rzutem wykres z trajektorią ustawił się tak by ten podany wektor w był włanie kierunkiem patrzenia w wykres a ekran monitora płaszczyzną na która w efekcie zostanie zrzucona trajektoria.
Jak narazie robiłem to tak, że ustawiałem CameraPosition
na CameraTarget+w. Powoduje to jednak, że wykresy przemieszczają sie w okienku. Czasami zdarza się również, że przy ustawieniu 2 razy tego samego wektora u odświeżeniu raz za razem, wygląd wykresu się delikatnie zmienia - np. zmiana zakresu na osiach.
Przed wszystkimi plotami ustawiłem CameraTargetMode i CameraPositionMode na 'manual'.
Podejrzewam, że problem wynika z tego, że cały czas mam ustawiony na sztywno CameraTarget. Tylko gdybym miał go zmieniać to nie widzę za bardzo skąd miałbym wiedzieć jak ustawić CameraTarget by po zmianie CameraPosition Wykres pozostał bez zmian.
Obawiam się także CameraTargetMode=auto, gdyż chciałbym mieć kontrolę nad CameraTarget-CameraPosition a nie wiem co tak naprawdę sie dzieje w przypadku auto.
Czy ktoś wie czy można ten sposób naprawić, czy może jest inne rozwiązanie.
|
| |
|
|
Forum MATLAB Strona Główna->
Przetwarzanie obrazów, grafika
|
|
|